2014. augusztus 27., szerda

Hajápolási rutinom

Meghoztam a sokatok által kért hajápolási rutinos bejegyzést, remélem hasznosnak fogjátok találni és lesznek benne olyan tippek számotokra, amiket esetleg még nem ismertek és a kipróbálásuk nektek is olyan jó eredményt fog hozni, mint nekem :) Természetesen újfent megmutatom milyen termékeket használok, mellé pedig leíroma tapasztalataimat is az egyéb trükkökről.
Kezdjük ott, hogy milyen is a hajam. Ha finoman és nőiesen szeretnék fogalmazni azt mondanám, hogy nagy rakás sz.r. Tényleg. Vékonyszálú, gubancolódásra hajlamos, kevés, keseszínű és töredező, ráadásul nagyon hamar zsírosodik is. Ennek tetejében feketére festem, ami a szőke után a legroncsolóbb, de mivel ez a szín illik hozzám és ezt érzem magaménak, nem áll szándékomban váltani róla. Helyette jobban odafigyelek a hajam ápolására, ugyanis ez mindig az egyik legfontosabb téma volt számomra. A hajamat az ékességemnek tekintem, szinte megszállottan vigyázok rá, sosem tenném ki a festésen kívül más káros hatásnak. Szerencsére könnyen nő a hajam és egész hosszú tud lenni, de nincs csúnyább látvány egy hosszú, ám egészségtelen hajnál. Nagyon odafigyelek, hogy a növesztéskor ne csak a hosszra menjek rá, hanem a szép összhatásra és az egészségre is. Mivel a legutóbbi fodrászos látogatásom alkalmával meg lett bennem erősítve a tény, hogy jól csinálom a dolgokat, ezért remélem számotokra is hasznosak lesznek az infók.
Első körben benedvesítem a hajamat langyos vízzel, majd a kedvenc Fructise színvédős samponomat használom.



Mielőtt samponoznék előre hajolok és lelógatom a hajam, majd egy diónyi adag sampont a hajtövemből kiindulva eloszlatok a fejemen. Azért fontos, hogy lelógassuk a hajat, mert nagyon nem tesz neki jót, ha feltornyozzuk a fejünk tetejére. Igen, kényelmesebb úgy mosni, de eközben sérülnek a hajszálaink, így én mindig lógatva samponozom a hajam. Főleg a hajtövembe dörzsölöm a sampont az ujjbegyeimmel (körömmel semmiképp sem), hiszen ott zsírosodik nagyon, a keletkezett habot pedig eloszlatom a hajam többi részén. Ott csak tisztításra van szükség, hogy a napi por és kosz lekerüljön róla, ehhez pedig egy ilyen habos átöblítés tökéletesen megfelel, dörzsölni nem szükséges. A sampont ezután lemosom, majd a Balea koffeines balzsamját használom.



Mivel ez a termék elég híg, óvatosan kell vele bánni. Az én hosszú hajamra azért kell egy kisebb maroknyi balzsam, amit az egész hajamon eloszlatok, ez táplál és nem mellesleg megkönnyíti a későbbi fésülést is. A hajam természetesen továbbra is lóg, nem tornyozom a fejem tetejére. 
Mivel én kétnaponta mosok hajat a gyors zsírosodás miatt (és nem a gyakori hajmosás miatt zsírosodik a hajam gyorsan, mert mikor heti egyszer próbáltam mosni, a végére úgy néztem ki, mint aki belefejelt az olajos kannába), ezért olyankor mindig használok balzsamot, viszont vasárnaponként elhagyom ezt a terméket és a samponozás után rögtön hajpakolás után nyúlok. Továbbra is az Avon shea vajas terméke a kedvencem, nem győzöm ajánlani nektek, mert szerintem csodaszer. Pont annyira nem tudok nélküle élni, mint a Himalaya Herbals neem maszkja nélkül, bár ezt a hapakolást ínséges időben a Fructise színvédő pakolásával lehet helyettesíteni.



Az avonos egy sűrű állagú hajmaszk, amiből három ujjnyi adagot használok egyszerre. Az egész hajamon eloszlatom a terméket, mert felpúpozom a fejem tetejére és csattal rögzítem. Ilyenkor megengedett a felcsatolás, mert ennyitől nem roncsolódik a haj, csak a dörzsölést nem szereti a magaslati levegőben. Amíg a pakolás teszi a dolgát elvégzem a több teendőmet, ez kb. 10-15 perc, majd lemosom a hajpakolást. Isteni finom illata lesz a hajamnak tőle és már érezhető lemosásnál a selyempuhaság is. Ezután törülközővel csak átlapogatom a hajamat, semmiképpen sem dörzsölöm. A türölköző már ennyitől felszívja a felesleges vizet, nem kell gyötörni a hajunkat pluszban. Picit felcsavarom a hajamat a törülközőben és várok pár percet, hogy a víz felszívódjon. Ezután leveszem a törülközőt és hátradobom a hajam. Következő lépésként hajolajat használok, szintén a Fructise-tól.



Négy pumpálásnyit nyomok először a tenyerembe, azt szétdörgölöm, majd a hajtövemre és a hajam fenti részére kenem. Nekem erre nagy szükségem van, mert főleg a fejtetőmnél keletkeznek nagy gubancok, ott pedig ez az olaj nagyon jól működik. Kinyomok még két pumpálást, ezeket pedig a hajvégeimre viszem fel. Itt is lapogató mozdulatokat használok, nem dörgölök. Az ujjközben megmaradt olaj sem vész kárba, ha néhány hajtincsünk körül összekulcsoljuk az ujjainkat és végighúzzuk ilyen zárt állapotban a kezünket a hajunkon. Ez kicsit olyan, mintha ujjal átfésülnénk a hajunkat, de lassan és óvatosan végezzük, hiszen még nem bontottuk ki a lehetséges csomókat. Olyan esetekben, mikor még ennyi ápoló termék után is csomós a hajam, rá szoktam fújni pár spriccelésnyit a kedvenc fésülést könnyítő spray-mből.



Ezek után a hajunk már alaposan elő van kezelve, ki lehet fésülni. Én egy sima, Tesco-ból szerzett bontó fésűt használok erre a célra.



Tincsenként bontom ki a hajamat és semmi esetre sem tépem. A még nedves hajat könnyebb kiséfülni, mintha szárazon tennénk, és ilyenkor okozzuk a legkevesebb kárt, hiszen száradás/szárítás után törékenyebb lesz a hajszál, ilyenkor viszont ruganyos, mert megszívta magát vízzel. Általában könnyedén siklik a hajamon a fésű, de ahol újabb gubancok keletkeznek azokat már nem a fésűvel próbálom megoldani, hanem az ujjaimmal választom szét. Miután simára fésültük a hajunkat már csak meg kell várni, hogy megszáradjon. Nyáron egyszer sem szárítottam, hiszen a hő nem tesz jót a hajnak, ősszel és télen pedig csak félig szárítom meg, főleg a hajtövemnél, hogy a hajhagymáim ne fázzanak meg. Néha előtte használok hajformázó habot is, de ez ritkán fordul elő. A lényeg az, hogy a hajunkat csak a tarkónknál és a hajtöveknél szárítsuk, hogy ne fázzunk meg, de minden más a szabad levegőn száradjon. Végső lépésként átfésülöm a száraz hajamat vaddisznósörtés hajkefével.



Ezzel csomókat kibontani nem lehet, de a száraz hajunknak ilyen hajkefékkel ártunk a legkevesebbet. Szárításnál is érdemes előre hajolva tevékenykedni, ugyanis ezáltal dúsító hatást érhetünk el, nem lapul majd le úgy a frizuránk. Igaz, ez nálam sosem tartós, hiszen a közel derékig érő hajamnak elég nagy súlya van. 
Ami még fontos, hogy legkevesebb 3 havonta festem a hajam, előbb sosem, sőt, ameddig lehet igyekszem kihúzni. Csak a tövét festetem és évente egyszer tartok olyan festést, mikor az egész hajamon felfrissítjük a színt. Ezen kívül kipróbáltam a ricinusolajat is, igaz még csak egy alkalommal, de nekem már akkor jót tett a hajammal, vastagabbnak, teltebbnek tűntek tőle a hajszálaim és ez másnapra sem szűnt meg. Erről ugyan még részletes beszámolóval nem szolgálhatok, hiszen eddig egy alkalom volt, mikor kipróbáltam, de pár hét múlva jelentkezek erről a témáról is. Heti egyszer tervezem használni és legalább 3 órát hagyom magamon, hogy legyen ideje kifejtenie az olajnak jótékony hatásait. 
Lefekvéskor mindig kibontom a hajamat, néha lazán össze is fonom, mert így az esti forgolódások során nem gyűrjük magunk alá és ismételten elkerülhetjük a roncsolódást. Nem használok gombos végű hajkefét és titeket is óva intelek tőlük, nagyon nagy kárt tudnak okozni a hajunkban. Az pedig, hogy szilikonos, vagy szilikonmentes termékeket használunk szerintem mindenkinek a maga döntése. Nálam vegyesen vannak a dolgok, mert a balzsamom szilikonmentes, de a többi termékem nem. Alapjáraton nem vagyok a szilikonmentes hajápolók híve, mert nekem nem váltak be, olyan durván gubancolódtam tőlük, mint még soha, de mióta ezt a rutint végzem azóta nagyon szépen rendbe szedte magát a sörényem. Ja, és mivel szögegyenes hajam van, nem vasalom ki soha. Tervezem, hogy majd begöndörítem, de azt is csak alkalmanként, mert nem szeretném tönkretenni mindazt a szép eredményt, amit elértem. És ami nagyon fontos - a hajunk meghálálja a belső gondoskodást is, úgyhogy igyatok sok vizet és fogyasszatok sok zöldséget, gyümölcsöt, mert a haj nagyon szereti a vitaminokat :)

Nos ennyi lett volna az én hajápolási rutinom, remélem hasznosnak találtátok :)

10 megjegyzés:

  1. Ó, most megnyugodtam, mostmár én is rászoktam a "lógatós" hajmosásra, régebben a kádban mostam meg :D Érdekes, amit a nedves hajról írsz, mindenki azt állítja, hogy nedvesen sérülékenyebb a haj, ez nekem sosem volt logikus, hát megvan miért :D Nekem ponthogy a samponom szilikonmentes, hogy a fejbőrömre ne rakódjön rá, a balzsamjaim is nagyrészt azok, de a hajvégápolóm már nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sokáig én is rátornyoztam a fejem tetejére a hajam, mert lusta voltam lehajolni, de én érzem és látom a különbséget azóta, hogy inkább lelógatom. A nedves haj kibontása meg olyan dolog, hogy mindenkinek van róla egy véleménye, én így gondolom, ahogy leírtam és szerintem ebben van ráció is, plusz a tapasztalatom is ezt mondatja velem. Amikor szárazon próbáltam kibontani össze-vissza törtem a hajam, csupa kis szálacskák törtek le a fejemről, nekem pedig ez nem hiányzik.

      Törlés
  2. Én világ életemben lógattam a hajam. Talán csak 1-2 alkalommal próbáltam másképp, de nem jött be, emígy sokkal egyszerűbb, a hajhabot is így teszem rá (amikor használok perce). Meg így dúsabb is lesz miután megszárad, mert fellazulnak a letapadt hajszálak. Legalább is én így vettem észre az enyémnél. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mindenkinek evidens a dolog, még nekem sem volt az egy darabig. Én is dúsabbnak látom a hajam, ha lógatva habozom és szárítom, megemelkedik a hajtő és nem lapul le annyira a haj.

      Törlés
  3. Én is lógatva mosom, csak rövid időszakok voltak, amikor nem úgy csináltam, de szerintem kényelmetlen is, mert mindenem tele lesz hajjal... és úgy vettem észre, hogy tisztább is lesz a hajam, ha lógatva mosom, szóval ez a tuti :)
    Ja, és én is az egész hajamra viszem fel a balzsamot (kivéve egészen a hajtöveket), hülyeségnek tartom, hogy csak a hajvégekre kéne használni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is jobb, ha az egész haj kap balzsamot, mert ha nem tennék rá, akkor a hajvégem szép selymes, de a többi része sprőd lenne, annak meg nincs sok értelme.

      Törlés
  4. Én amúgy utálom lógatni a hajam, de többnyire így mosom, de csak azért mert nem pocsékolom úgy a vizet. De én nem vettem észre változást, bár lekopokom a hajam minőségével és mennyiségével nincsen bajom, gondolom ezért nem érzékelem ezeket az apróságokat, alig várom hogy kipróbáljam az Avonos pakolást ^_^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem egy kényelmes művelet számomra sem, de már megszoktam és jó így :) Hidd el, ha tornyozva mosnád, akkor sokkal több bajod lenne vele, mert egyrészt összegubancolódik tőle a haj, másrészt sérül is a sok hajlongás közben. Az avonos pakolást pedig egy élmény, remélem neked is tetszeni fog :)

      Törlés
  5. De vártam már, hogy megírd ezt a posztot!:)
    A koffeines balzsamot és a hajolajat biztos kipróbálom a jövőben. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy kedvet kaptál ezekhez a termékekhez, én tényleg csak ajánlani tudom őket, nekem nagyon beváltak. És örülök, hogy vártad már a bejegyzést, remélem tetszett és hasznosnak találtad ^^

      Törlés